joi, 30 decembrie 2010

Ignoranţa este binecuvântare

De Crăciun, în faţa televizorului, Discovery Science. Anul acesta cercetătorii biologi au reuşit să sintetizeze prima bacterie în laborator. Au denumit acestă realizare crearea vieţii sintetice. Interesant. Ignorance is bliss, noul promo Discovery Channel mi-a rămas întipărit în minte, în fundalul gândurilor mele. Adaptând un pic, ignoranţa este binecuvântare.

Primele zile după Crăciun la serviciu. Mă aflu în faţa unui bărbat cu o vârstă în jur de 40 de ani, adunat între marginile scaunului de birou, cu ochii în pământ, cu vocea tremurătoare. Mi s-a spus de la spital că ar fi potrivit să vin să încep formalităţile încă de pe acum...


Diagnosticul nu era stabilit încă. Analize aşteptau la rând. Malformaţii grave la coloana vertebrală, lipsa unor vertebre, lipsa unei părţi din encefal. Merseseră la medicul specialist pentru ecografii lunar. Totul era perfect. Nu a văzut nimeni că fătului îi lipsea o parte din coloană şi nici o parte din creier.


Da, îi va da o şansă. Da, va spera. Măcar până ce toate analizele vor fi epuizate, şi vor ŞTI, vor amâna formalităţile şi va rămâne copilul lor.


Ignoranţa este binecuvântare pentru acei medici care aleg să nu se preocupe de sufletul unor părinţi care se confruntă dintr-o dată cu vidul. Ignoranţa este binecuvântare pentru că te scuteşte de povara empatiei când nu ştii cum să o duci. Nu avem încă rezultatul tuturor analizelor, nu ştim ce abilităţi zac în acest copil şi ce potenţial are, dar cu siguranţă nu va supravieţui sau va fi o legumă. Să-l băgăm sub preş. Să meargă înainte. Altul va fi mai bun.


Ignoranţa este binecuvântare pentru specialistul care îşi asumă să facă ce ştie că nu poate face, sau ceea ce ştie că nu stăpâneşte îndeajuns de bine. Îl scuteşte de povara conştientizării consecinţelor acţiunilor sale.


Ignoranţa este binecuvântare pentru cei care creează sistemul de legi şi pentru specialiştii insuficient actualizaţi cu informaţia astfel încât în ajun de sărbători maternităţile sunt pline de mămici imobilizate la pat după cezariană şi de bebeluşi care visează la uterul pierdut şi nu înţeleg schimbarea neaşteptată pentru că li s-a răpit şansa de a trece prin proba naşterii ce îi pregăteşte pentru întâlnirea cu viaţa din afară.


Ignoranţa este binecuvântare pentru noi toţi, oricând alegem să ne fie mai uşor dincolo de orice.




Şi totuşi...
Ignoranţa este binecuvântare pentru că este sursa întrebărilor şi căutărilor nesfârşite. Aşa că, să ne punem pe treabă. E timpul să ne confruntăm cu ce ne este teamă să aflăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu