vineri, 14 ianuarie 2011

Întâlnirea cu nou-născutul

Ultimele luni de sarcină sunt străbătute cu emoţia puternică a nerăbdării întâlnirii propriului copil. Mama este cea care-şi visează noapte de noapte pruncul, îşi imaginează pe tipul zilei trupul lui, zâmbetul lui, privirea lui. Tatăl, lângă ea, este cel care se află în faţa unui ascuns Necunoscut. El nu-l poate simţi, nu-l poate purta, nu-l poate hrăni aşa cum o face mama pe parcursul sarcinii. Şi în ce împrejurare, decât în faţa Necunoscutului ne simţim iremediabil pierduţi şi întrebători? Astfel, întâlnirea cu nou-născutul are o profundă încărcătură emoţională pentru ambii parteneri.

Imaginea tradiţională este cea a mamei care, o dată intrată în marea instituţie a Maternităţii, este luată în primire de cadrele medicale, îi sunt date nişte haine străine, este cazată într-un pat unde va urma să suporte travaliul alături de alte mame, necunoscute, departe de cei dragi. Este luată, verificată, tratată, monitorizată, anesteziată, grăbită, direcţionată, ignorată, obligată. Tatăl, merge. De la un capăt la altul al holului, în dreptul uşilor închise cu capul plecat, cu florile la spate. Pruncul se naşte, mama îl sărută, mâna ei se întinde după el. El este luat, curăţat, înfăşat, măsurat, cântărit, hrănit, dus lângă ceilalţi asemenea lui. Tatăl este felicitat, florile sunt date.

Ce lipseşte din acest tablou? Relaţia:

Bebeuşul vostru are nevoie să vă cunoască încă de la început! Şi voi, la fel! Prima întâlnire cu nou-născutul nu trebuie să fie când aţi ajuns acasă, ci din prima clipă. Bebeluşul este al vostru. Are nevoie să fie lângă voi, să-şi simtă mama aproape, să simtă căldura ei, bătăile inimii, mirosul laptelui şi atingerea pielii. Şi vocea tatălui, căldura lui. Este ceea ce-i dă siguranţă, ceea ce-l fereşte de boli, ceea ce-l încălzeşte, ceea ce-l satură, ceea ce-l linişteşte şi ceea ce-l adoarme.

Primele zile ale bebeluşului în spital pot fi Rai sau pot fi Singurătate.


Pot fi Singurătate când, o dată născut din pântecele mamei ia în piept viaţa ţinut de picioare, cu capul în jos cu mâinile suspendate în neant, sub greutatea copleşitoare a propriului corp, orbit de lumina puternică a lămpilor din sală. Primul lui ţipăt este întâmpinat cu bucurie şi uşurare, însă el resimte spaimă. Spaţiul în care se află nu are limite, totul în jur este rece. Separat de mamă, el îi prinde mirosul din zbor apoi este dus departe, departe, pe culoare prea întunecate sau prea luminate, alături de alţi bebeluşi stingheri. Adoarme. Se trezeşte singur, şi laptele îi curge gârlă dintr-un obiect fără căldură. Adoarme. Din când în când se trezeşte în braţele unei Călduri cunoscute şi atunci simte speranţa şi curajul. În rest, e singur.





















Primele zile în spital ale bebeluşului pot fi Rai atunci când, o dată născut din pântecele mamei, este luat cu blândeţe de subţiori şi este pus pe burta mamei. Uimit peste măsură de ce i se întâmplă scânceşte încet parcă nevenindu-i să creadă. Este Altceva, dar parcă La fel. Mirosul mamei îi inundă nările şi îi agita simţurile. Braţele mamei şi pieptul ei îl înconjoară şi îi oferă siguranţă. Deschide ochii larg, îi vede chipul. Se simte puternic. Alert şi nerăbdător, îşi mişcă nasul în stânga şi în dreapta căutând sursa mirosului atât de îmbietor, deschide larg gura şi începe să sugă cu nesaţ primind ambrozia vieţii.

Uneori este îndeajuns să vă cereţi bebeluşul şi îl veţi avea. Dar trebuie să aveţi determinarea de a vi-l cere şi de vi-l păstra, încă din prima clipă. Să aveţi încrederea că nimeni în afară de voi, părinţii lui, nu îi poate oferi ceva mai bun.

6 comentarii:

  1. Îmi place versiunea ta idilică de naştere, Claudia. Poate că se va întâmpla curând şi la noi ceva care să semene cu "Raiul" pe care îl descrii tu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am avut parte de doua cezariene "idilice" (amandoua de nevoie, dar nu nevoia doctorului de a tine situatia sub control, ci nevoia mamei si a bebelusului de a supravietui), ambele intr-un mediu plin de dragoste, alaturi de sotul meu si de personal care s-a purtat cu mine ca si cum ar fi fost parintii mei, mi-am vazut bebelusii din prima secunda si au stat cu mine in continuu, lipiti de mine. I-am alaptat pe amandoi si suntem nedespartiti (nu sunt gemeni, evenimentele s-au intamplat la distanta de 2 ani si jumatate, dar ambele au fost in aceleasi conditii desi in spitale diferite). Nu, din pacate asta nu s-a intamplat in Romania, dar mi-as dori foarte mult sa incep sa aud de nasteri normale si acolo, sa aud ca sarcina este vazuta ca un miracol al vietii si nu ca o boala, nasterea ca cel mai important eveniment in viata cuiva si copiii ca cel mai de pret lucru pe care il putem realiza. Datorita unor oameni ca tine incep sa am sperante ca voi fi in viata inca atunci cand lucrurile vor fi privite diferit si in Romania.
    Foarte frumos articol, m-a emotionat. Si ma bucur ca ti-am gasit blog-ul.
    Felicitari, keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru aprecieri si incurajari. Si eu imi doresc foarte mult ca schimbarea sa ajunga cat mai curand si in Romania. Este o necesitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acarnulesei Edith17 ianuarie 2011 la 01:15

    Foarte frumos articolul! Felicitari!
    Eu pot spune ca am avut parte de asa ceva in romania, Cluj Napoca la clinica privata Gynia. Acolo toata lumea e minunata. Toti se poarta cu tine ca si cum ai fi cel mai important om, ceea ce esste adevarat in acele momente. Din pacate va mai trece mult timp pana vom putea spune acelasi lucru despre spitalele de stat. Sfatul meu este ca daca se poate sa nasteti in spitale private! Nu este un moft ci este o necesitate a viitoarei mamici de a se simti in siguranta si ea si mai ales bebelusul ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este minunat ca spitalele private incep sa-si deschida viziunea catre ceea ce inseamna o nastere prietenoasa pentru mama prin practicile si respectul pe care il arata familiei in devenire. Totusi, din pacate, prea putine din aceste spitale private respecta si nevoile bebelusului dupa nastere... Prea putine au certificarea UNICEF baby-friendly si incurajeaza cu adevarat alaptarea...

    RăspundețiȘtergere